Wednesday 31 May 2017

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ, ΣΤΗ ΣΚΥΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ Γιατί πρέπει ΟΛΟΙ να βοηθήσουμε το ΓεΣΥ να φτάσει στην Ιθάκη του



Ως Παγκύπρια Συμμαχία Σπανίων Παθήσεων, έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για το τραγούδι των Σειρήνων που προέρχεται φυσικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα δικά τους ίδια συμφέροντα και έχουν ως στόχο να παραπλανήσουν τους πολίτες με ψευδείς πληροφορίες για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Είναι καθήκον μας να προειδοποιήσουμε το κοινό ότι οι δυνατοί του χρήματος έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να ακυρώσουν την πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών, έχοντας ως μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους.

Έχει υποπέσει στην αντίληψή μας πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με την εισήγηση ενός ενδιάμεσου σχεδιασμού που έχει δήθεν ως «βαθύτατη» έγνοια του να μη διπλοπληρώνουν οι ήδη ασφαλισμένοι πολίτες. Στην πραγματικότητα, μοναδική έγνοια των επιχειρηματιών είναι να γεμίζουν βαθύτατα τις δικές τους τσέπες, με την ακύρωση κάθε προσπάθειας και την αφαίρεση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε πολίτη για πρόσβαση σε αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αλήθεια, θα επιτρέψουμε σε μια ασήμαντη μειοψηφία κερδοσκόπων να αποφασίζει για το μέλλον του συνόλου των Κύπριων πολιτών;

Από τις Σειρήνες, φτάνουμε λοιπόν στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη που προσπαθούν και αυτές εναγωνίως, τελευταία στιγμή, να διαγράψουν από τον χάρτη την Ιθάκη του τομέα της Υγείας. Το ΓεΣΥ σχεδιάστηκε για τον απλό πολίτη, για τον καθένα μας. Δεν διερωτάστε γιατί ξαφνικά, μετά από 16 χρόνια έρευνας και προγραμματισμού από πλευράς πολιτείας, να εμφανίζονται οι κάθε Κύκλωπες και οι κάθε Λαιστρυγόνες με νέες ιδέες και νέα σχέδια; Επειδή ακριβώς ο αγώνας μας, εμάς των οργανωμένων συνόλων ασθενών, είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του κάθε πολίτη και της πατρίδας μας γενικότερα, επειδή ακριβώς ζούμε στο πετσί μας την αγωνία, την ταλαιπωρία και την επαιτεία για τα αυτονόητα, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε την κοινωνία και να υπογραμμίσουμε ότι μόνο μέσα από τη σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των πολιτών θα μπορέσει ο τομέας της Υγείας να πάει μπροστά.

Έχουμε ξανατονίσει ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και ότι η άγνοια ενδέχεται να οδηγήσει στον όλεθρο τον τομέα της Υγείας. Ως εκ τούτου, συγκεντρώσαμε τα νομοσχέδια που πλαισιώνουν το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) και σας τα παρουσιάζουμε, μαζί με το πώς λειτουργεί σήμερα η ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να διαφανεί το γιατί πρέπει να νιώθουμε όλοι απόλυτα ασφαλείς με αυτό το ΓεΣΥ που βρίσκεται σήμερα στα χέρια των πολιτικών μας στη Βουλή που καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των πολιτών που εκπροσωπούν. Δεν νιώθουμε και δεν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς με το ΓεΣΥ της κάθε ομάδας που εξυπηρετεί το δικό της συμφέρον.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ που βρίσκεται ΣΗΜΕΡΑ για ψήφιση στη Βουλή;

1.    Καλύπτει όλους τους πολίτες από την γέννηση μέχρι τον θάνατο με ένα μικροποσό της τάξης του 2,5%-2,7% στην βάση των εισοδημάτων τους.
Σήμερα: Καλύπτονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι καλούνται να επωμιστούν από μόνοι τους το κόστος των υπηρεσιών υγείας μέσω των ασφαλιστικών πακέτων που παρέχουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ή βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

2.    Οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι λήπτες Ε.Ε.Ε, οι φοιτητές, οι στρατιώτες και οι άνεργοι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα του ΓεΣΥ χωρίς την οποιαδήποτε συνεισφορά.
Σήμερα: Δεν υπάρχει σχετική πρόνοια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν όλους όσοι δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να τις πληρώσουν.

3.    Ιδιώτες και κρατικοί επαγγελματίες υγείας θα είναι στην διάθεση του πολίτη ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει ποιόν γιατρό ή ποιόν επαγγελματία υγείας θα επισκεφθεί, άσχετα αν αυτός ανήκει στα ιδιωτικά ή κρατικά νοσηλευτήρια πληρώνοντας μόνο €6.
Οι υπόλοιπες χρεώσεις θα είναι €1 για εργαστηριακές αναλύσεις, €1 για κάθε φάρμακο και €10 για κάθε επίσκεψη στο Τμήμα Ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών (Πρώτες Βοήθειες).
Για όλα τα υπόλοιπα π.χ. MRI, ECHO, ULTRASOUND, ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ συμπεριλαμβανομένης και ενδονοσοκομειακής περίθαλψη, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως χρέωση.
Σήμερα: Ο ιδιωτικός και κρατικός τομέας είναι 2 εντελώς διαφορετικοί τομείς οι οποίοι δεν έχουν κανένα σημείο επαφής και τόσο οι δομές τους όσο και η διαχείριση των υπηρεσιών τους βασίζονται σε 2 εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες. Τα τμήματα ατυχημάτων των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων είναι υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης να ανταποκρίνονται μόνο τα κρατικά νοσηλευτήρια. Οι τιμές του ιδιωτικού τομέα ανεξέλεγκτες. Η ποιότητα τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα αβέβαιη και ατεκμηρίωτη.

4.    Οι φοιτητές θα καλύπτονται μέχρι την ηλικία των 26 ως εξαρτώμενα τέκνα χωρίς την δική τους εισφορά αλλά με την εισφορά των γονιών τους, ενώ άτομα με πνευματική ή και σωματική αναπηρία θα καλύπτονται δια βίου χωρίς καμιά απολύτως εισφορά.
5.    Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υπό τον ρόλο του σώματος το οποίο θα διαχειρίζεται το ΓεΣΥ, θα συλλέγει τα χρήματα από τις εισφορές του πολίτη μέσω του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα οποία θα δαπανούνται, θα αξιοποιούνται και θα επενδύονται όλα πίσω στην υγεία. Δεν θα χρειάζεται να δίνει μέρισμα στους μετόχους, όπως σήμερα είθισται σήμερα εκ των πραγμάτων, λόγω της κερδοσκοπικής φύσης των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σήμερα: Το κράτος στηρίζει τα κρατικά νοσηλευτήρια οικονομικά και διοικητικά, είναι δύσκολο όμως να γίνουν μεγάλες και ουσιαστικές επενδύσεις. Η μεγάλη γραφειοκρατία αποτρέπει την επίτευξη αλλαγών και του εκσυγχρονισμού. Η δημόσια δομή είναι ανεδαφική και αναποτελεσματική, γι’ αυτό και η αυτονόμηση των νοσοκομείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υπηρεσιών Υγείας στην Κύπρο.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο για την Ηλεκτρονική Υγεία;

6.    Όλοι οι πολίτες θα έχουν ηλεκτρονικούς φακέλους και όλες οι υπηρεσίες θα συνδεθούν ηλεκτρονικά μεταξύ τους επιτρέποντας στον πολίτη πιο εύκολη πρόσβαση στον προσωπικό του φάκελο και την πιο γρήγορη και έγκαιρη διακίνηση δεδομένων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των παροχέων (μέσω ειδικής νομοθεσίας). Μέσω του συστήματος αυτού υιοθετούνται όλες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δίνεται ένα τέλος στο φαινόμενο του να χάνονται φάκελοι και στοιχεία ασθενών λόγω της μη ασφαλούς φύλαξης τους.
Σήμερα: Ηλεκτρονική Υγεία. Δεν εφαρμόζεται ούτε στον ιδιωτικό ούτε στον κρατικό τομέα. Δεν υπάρχει στον κρατικό τομέα ή τουλάχιστον υπάρχει σε πολύ περιορισμένο βαθμό.
Αποτέλεσμα (σε ό,τι αφορά κυρίως τα κρατικά νοσηλευτήρια)
§  Απώλεια φακέλων και στοιχείων.
§  Χαώδης κατάσταση.
§  Ταλαιπωρία ασθενών.
§  Ανεπάρκεια συστήματος.
§  Μεγάλη σπατάλη πόρων.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων;

7.    Η μεταρρύθμιση αυτή θα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στα φάρμακα καθώς και την τιμολογιακή τους βελτίωση (μέσω ειδικής νομοθεσίας).
Σήμερα: Έχουμε τα πιο ακριβά φάρμακα στην Ευρώπη. Η μεγάλη γραφειοκρατία που δεν ευνοεί τις αλλαγές και τον εκσυγχρονισμό.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων που βρίσκεται σήμερα στη Βουλή;

8.    Επίκειται αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων με ειδικές νομοθεσίες που θα τους παρέχουν διοικητική, επιστημονική και οικονομική αυτονόμηση.
Σήμερα: Η αναποτελεσματική δομή της δημόσιας υπηρεσίας δεν επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων, την αξιοποίηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, την αξιοποίηση της τεράστιας επιστημοσύνης και εμπειρίας των επαγγελματιών υγείας με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην ταλαιπωρία, στις μεγάλες λίστες αναμονής και την αναποτελεσματικότητα σε οποιανδήποτε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό. Διατηρούνται υπηρεσίες στα κρατικά νοσηλευτήρια που δεν παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Αναγκαστική η ενίσχυση και αξιοποίηση τους

9.    Το Υπουργείο Υγείας θα αναλάβει τον πραγματικό του ρόλο που δεν είναι άλλος από την προστασία των πιο κάτω:
§  Της Δημόσιας Υγείας
§  Της Πρόληψης
§  Της Ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Σήμερα: Το Υπουργείο Υγείας δεν υπηρετεί τον πραγματικό του ρόλο και το βαραίνουν   όλες οι ευθύνες σχετικά με όλους τους τομείς της υγείας με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται σχετικοί τομείς που αποτελούν τον πραγματικό ρόλο του Υπουργείου όπως είναι η παρακολούθηση για υλοποίηση των υπηρεσιών υγείας, της ποιότητας της δημόσιας υγείας και της πρόληψης.

Τι προνοεί η ήδη υπάρχουσα, προς επικαιροποίηση, νομοθεσία για τη διασυνοριακή περίθαλψη;

10.  Θα αναπτυχθούν Εθνικά Κέντρα Αναφοράς τα οποία θα δικτυωθούν με Ευρωπαϊκά Κέντρα τα οποία θα ενισχύσουν το πρόγραμμα παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό όπου αυτό θα τεκμηριώνεται επιστημονικά.
Σήμερα: Επί του παρόντος υπάρχει υποστελέχωση υπηρεσιών και ανεπάρκεια υλοποίησης υφιστάμενων νομοθεσιών παρόλη την σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε τα τελευταία 2-3 χρόνια.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν κάλυψη στους πολίτες μέχρι την ηλικία των 60/65 ετών, ενώ μετά την ηλικία αυτή το κόστος ασφάλισης υπερδιπλασιάζεται και μπορεί (μετά από απόφαση της διεύθυνσης) και να τερματιστεί εάν προκύψει σοβαρή ασθένεια. «Νέοι» πελάτες άνω των 60 υπόκεινται σε διερεύνηση και πολύ υψηλά κόστη για να ασφαλιστούν, με συνεχείς αναθεωρήσεις όσον αφορά την ανανέωση της ασφαλιστικής τους σύμβασης ετησίως.

Οι χρόνιοι πάσχοντες και τα Σπάνια Νοσήματα, άτομα με προ υπάρχουσες καταστάσεις και άτομα χωρίς εισόδημα αποκλείονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες λόγω του κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν οι εταιρείες αυτές και της ανάγκης για τον διαμοιρασμός κερδών στους μετόχους τους.

Οι τομείς της πρόληψης, της πρωτοβάθμιας, της δημόσιας υγείας και της διαπίστευσης (επιστημονικής) ποιότητας δεν εντάσσονται στα ασφαλιστικά πακέτα.


Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στη σημαντικότερη εθνική κοινωνική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Μην ακούτε το τραγούδι των σειρήνων που έχουν ως μοναδικό στόχο να σας παραπλανήσουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους ίδια συμφέροντα. Το ΓεΣΥ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Ενημερωθείτε!


Μάθετε περισσότερα για το ΓεΣΥ:

Διαδικτυακή πύλη για το ΓΕΣΥ http://www.hio.org.cy/

Τηλέφωνο Επικοινωνίας ΠαΣΣΠ: +357 22 319129

Περισσότερα άρθρα και ενημέρωση επί του θέματος στα


No comments:

Post a Comment