Saturday 17 June 2017

Ενα ευχαριστώ είναι λίγο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Ιουνίου 2017

Ενα ευχαριστώ είναι λίγο
Στιγμές χαράς και συγκίνησης ζούμε όλα τα οργανωμένα σύνολα ασθενών για την ιστορική υπερψήφιση των δύο νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας από την Ολομέλεια της Βουλής. Η πολιτεία έβαλε επιτέλους το νερό στο αυλάκι με μια ιστορική και πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα ιστορική συναίνεση που έγραψε και θα συνεχίσει να γράφει ιστορία.
Εμείς, ως Παγκύπρια Συμμαχία Σπανίων Παθήσεων, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, ολόψυχα και με κάθε ειλικρίνεια τον πρωτοστάτη, υπέρμαχο και σθεναρό υποστηρικτή της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, τον Έντιμο Υπουργό της Υγείας, Δρα Γεώργιο Παμπορίδη που με προεδρική εντολή και μετά από έντονες και συνεχείς διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς κατάφερε να προωθήσει με επιτυχία τα δύο νομοσχέδια μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη που αγκάλιασε προσωπικά, ανιδιοτελώς και με υπέρμετρο ζήλο τις ανάγκες και τα αιτήματα των ασθενών και έλαβε δραστικά μέτρα για τη μεταρρύθμιση ενός ασθενούντος συστήματος υγείας. Θερμότατες ευχαριστίες πρέπει να εκφράσουμε στον κάθε πολιτικό ηγέτη ξεχωριστά, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και σε κάθε βουλευτή που τίμησαν τον ρόλο τους ως εκπρόσωποι της κοινωνικής βούλησης υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια.
Ζούμε ιστορικές στιγμές και ένα ευχαριστώ είναι λίγο. Είναι όμως αυτό που νιώθουμε και αυτό που θα δώσει το κίνητρο και την ώθηση στους ιθύνοντες να γυρίσουν σελίδα, να ενδιατρίψουν στην υλοποίηση της ριζικής μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας και να προχωρήσουν με αργά και σταθερά βήματα προς ένα καθολικό και αλληλέγγυο σύστημα, τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που έχει χαράξει ο αρμόδιος Υπουργός της Υγείας με την πλήρη συναίνεση και ενεργό συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων. Με γνώμονα τη σύμπνοια και την κοινή αποστολή πρέπει να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και συνέπεια την καθημερινή πραγματικότητα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που ίσως προκύψει, να διασαφηνίσουμε κάθε ασάφεια που ίσως διαπιστωθεί και να ενεργήσουμε όλοι μαζί, αποφασισμένοι και σε πνεύμα συνεργασίας για το κοινό καλό. Ως ασθενείς συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και να καταθέτουμε την βαθιά μας προσήλωση σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των προσπαθειών και της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Υγείας και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, γιατί τώρα ακριβώς αρχίζουν τα δύσκολα, το δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού.

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι ενέκυψαν στην ιστορική αυτή κοινωνική μεταρρύθμιση, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους ανεξαιρέτως και στον κάθε κοινωνικό εταίρο ξεχωριστά που άφησαν κατά μέρος τις δικές τους ιδεολογίες και προτάσεις και ένωσαν τη φωνή τους με τη φωνή των οργανωμένων συνόλων ασθενών και με την Κοινωνική Συμμαχία που δεσμεύτηκε να στηρίξει τη ριζική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Ας προχωρήσουμε ενωμένοι και με ωριμότητα στο νέο κεφάλαιο του εθνικού συστήματος Υγείας και ναι, πιστεύουμε ότι η Κοινωνική Συμμαχία ήταν αυτό που έλειπε από το όλο σκηνικό τόσα χρόνια. Γιατί ο Κύπριος ασθενής και πολίτης, μέσα από τις δραστηριότητες της Κοινωνικής Συμμαχίας ενημερώθηκε, ευαισθητοποιήθηκε, συνέβαλε και μπόρεσε να διεκδικήσει και τέλος να απαιτήσει τα αυτονόητα: να σταματήσει να επαιτεί για τα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες δικαιώματά του στον χώρο της Υγείας.

No comments:

Post a Comment